Declaració institucional d’Ada Colau amb motiu del primer aniversari dels atemptats del 17 d’agost
L’acte de record i de solidaritat amb les víctimes i els seus familiars va tenir lloc el 17 d’agost a les 10.30 hores, a la plaça de Catalunya.
“Som i serem una ciutat de pau, una ciutat valenta que s’enfronta al terror amb l’amor.”
Divendres 17, farà un any dels atemptats que van colpir la Rambla de Barcelona i el passeig marítim de Cambrils.
Fa un any Barcelona va patir l’atemptat terrorista més sagnant dels darrers 30 anys després del d’Hipercor. No podem i no volem oblidar-nos d’aquells fets. No n’oblidem ni n’oblidarem mai les víctimes: les setze persones que van morir com a conseqüència dels atacs de Barcelona i Cambrils, i les prop de cent cinquanta persones que en van resultar ferides. A l’Ajuntament de Barcelona volem expressar el nostre sentit condol als familiars i amics, així com expressar la solidaritat i el compromís de la nostra ciutat amb totes les víctimes i persones afectades per l’atemptat.
Aquell va ser un acte covard, que pretenia sembrar el terror en un dels passeigs més estimats i més visitats de la nostra ciutat: la Rambla. Volien fer-nos mal, i van aconseguir-ho, però no van aconseguir contagiar-nos el seu odi. No hem renunciat als nostres valors i conviccions, que un any després són més forts que mai. Som i serem una ciutat de pau, una ciutat valenta que s’enfronta al terror amb l’amor, una ciutat oberta a totes les persones que fugen de la guerra, la fam i la violència; perquè som conscients que el terror que vam viure aquell dia és també el terror a què s’enfronten quotidianament els ciutadans de Síria, d’Iraq, d’Afganistan o del Yemen.
Vull agrair a la Guàrdia Urbana, al cos de Mossos d’Esquadra, als cossos de seguretat de l’Estat, al cos de bombers, als professionals de serveis de salut i d’emergències i al cos consular per la seva professionalitat i dedicació en unes circumstàncies extremament difícils per a tots nosaltres. Vull reconèixer els treballadors de la Rambla, que van ser els primers que van obrir els seus comerços per donar refugi i assistència a les persones que van resultar ferides, així com els nombrosos voluntaris i voluntàries. Finalment, també vull agrair les múltiples mostres de solidaritat que ens van arribar de tot el món, fruit de l’estima i el reconeixement internacional cap a la nostra ciutat. En definitiva, un agraïment al conjunt de serveis públics, entitats i ciutadans d’arreu que el 17 d’agost i durant els dies posteriors van donar el millor de si mateixos en el pitjor moment per a tots nosaltres.
Aquells van ser uns dies tristos, però també d’orgull. Orgull d’una ciutat que davant les dificultats sap treure el millor de si mateixa. Orgull d’una ciutadania que va omplir espontàniament la Rambla de mostres de condol i va omplir places i carrers al crit de “no tenim por”. Orgull d’una ciutat que estima la pau i la diversitat amb la mateixa força que rebutja la violència i el racisme. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament de Barcelona hem treballat per catalogar i digitalitzar els més de dotze mil objectes, documents i expressions de condol que es van recollir durant aquells dies i que són accessibles a la ciutadania a través del web Memorial La Rambla 17A.
Des de l’Ajuntament de Barcelona hem organitzat un acte de record i solidaritat amb les víctimes i els seus familiars, que tindrà lloc a les 10.30 hores a la plaça de Catalunya i en el qual tothom està convidat a participar. En els darrers mesos hem treballat amb molta cura perquè aquest acte tingui les víctimes com a úniques protagonistes. Vull agrair molt especialment a la unitat d’atenció i de valoració d’afectats pel terrorisme per la seva estreta col·laboració, així com a la Generalitat de Catalunya i la Delegació del Govern pel seu suport.
Però més enllà d’aquest acte, el 17 d’agost ha de ser un dia perquè totes les persones que estimem la ciutat, que vam sentir-nos colpides d’una forma o d’una altra per aquest atac, trobem la millor manera d’expressar els nostres sentiments. Algunes ho faran tornant a passejar per la Rambla, altres hi deixaran una flor o encendran una espelma, o senzillament hi cercaran un moment de record i recolliment.
Sigui com sigui, mostrem un cop més que Barcelona és una ciutat oberta i solidària, orgullosa de la seva diversitat i contrària a la guerra i a la violència, una ciutat generosa que sap cuidar i acompanyar en els moments més difícils, una ciutat de pau que amb tendresa i respecte no oblidarà mai els noms de:
Pepita Codina
Maria Correia
Bruno Gulotta
Carmen Lopardo
Francisco López
Ian Moore
Silvina Alejandra Pereyra
Pau Pérez
Maria de Lurdes Ribeiro
Luca Russo
Ana María Suárez
Jared Tucker
Elke Vanbockrijck
Désirée Zolotas
I els petits, de només 7 i 3 anys:
Julian Cadman
Xavi Martínez
Els barcelonins i les barcelonines sempre us tindrem al nostre cor i a la nostra memòria.