INSTITUCIONES

11/06/2021

Biennal Ciutat i Ciència: Nous contextos i formats de difusió en art, ciencia, tecnologia i societat

Els desplaçaments dels límits entre formats, àmbits i contextos està a l'ordre del dia en les pràctiques de la comunitat que representa les interseccions entre arts, ciències i tecnologies. 

Des d'aquestes pràctiques interdisciplinàries, els reptes constants als quals s'enfronten  els museus i centres mitjançant els seus espais expositius, arxius, col·leccions o esdeveniments de tota mena centraran aquesta trobada. 

Van participar en aquest debat Christiane PaulOliver GrauJosé Luis De Vicente i, com a moderadora, Eva Sòria.


11/06/2021

Biennal Ciutat i Ciència: Hibridant art, ciència i tecnologia

Existeix un mode de coneixement específic que és l'artístic i no té res a veure amb el coneixement científic ni el tecnològic, tot i que pot tenir alguns punts en comú que fan possible una fèrtil interrelació. Aquest serà l'objecte d'aquesta trobada en la qual debatrem, amb persones científiques, tecnòlogues, artistes i filòsofes, sobre els aspectes essencials al voltant de la investigació i producció de les pràctiques que creuen les arts amb les ciències, les tecnologies i la societat. 

Van participar en aquesta taula rodona Remedios ZafraMónica BelloGerfried StockerMichela Magas i, com a moderador, Pau Alsina.

 

10/06/2021

Biennal Ciutat i Ciència: Biologia sintètica i enginyeria per generar sistemes vius

Els humans han transformat el món de forma profunda. Amb la invenció del foc, la manipulació i creació d'eines, el desenvolupament de l'agricultura i la domesticació dels animals, les nostres limitacions com a éssers vius han estat superades per la possibilitat d’alterar la natura. Amb la revolució de la informació i la genètica molecular, les possibilitats de l'enginyeria dels sistemes vius s'han fet cada cop més tangibles. Amb els començaments del segle XXI sorgeixen noves formes de modificar cèl·lules i circuits cel·lulars que donen lloc a una nova revolució: la de la biologia sintètica. Comença una nova etapa on podem abordar malalties fins ara intractables o crear biorobots dissenyats a la carta. Quins són els límits?

En aquesta converça hi van participar Michael LevinRon WeissNúria Montserrat i, com a moderador, Michele Catanzaro.


10/06/2021

Biennal Ciutat i Ciència - Neurotecnologia: iluminant la ment i la malaltia

El cervell és una de les grans fronteres del coneixement. La complexitat de les computacions que pot realitzar encara supera amb diferencia l'ordinador més potent del món. Per això el disseny de noves tecnologies que operin a la velocitat del cervell són imprescindibles per entendre el seu funcionament i per desenvolupar tractaments adients quan l’òrgan emmalalteix.

La llum està emergent com una gran solució a aquest problema. La seva alta velocitat i el ventall de longitud d'ones existents s’usen ja per modificar l'activitat de circuits neuronals i per activar fàrmacs. En combinació amb nous materials superconductors com el grafè, la llum i la fotofarmacologia tenen un gran potencial per esdevenir les noves tecnologies que permeten, finalment, que la medicina personalitzada arribi al tractament de malalties psiquiàtriques i neurològiques.

En aquest debat hi van participar Victòria PuigJose A. Garrido i, com a moderador, Pere Estupinyà.


09/06/2021

RP Presentació nova flota busos

StreamingBarcelona es va encarregar d'emetre en directe la roda de premsa on Ada Colau i Jordi Puigneró van presentat els nous autobusos ecològics (elèctrics i híbrids) que s'incorporen a la flota de TMB.


09/06/2021

Presentació de la proposta guanyadora per programar el BAM durant les properes edicions

El dimecres 9 de juny, al Pati del Palau de la Virreina, el Delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados, va fer pública la proposta guanyadora per programar el festival BAM, dins de les festes de la Mercè, per a les properes quatre edicions amb possibilitat de renovació d’un any més. La nova direcció del BAM també va etsar present a la roda de premsa.


09/06/2021

Biennal Ciutat i Ciència: Alimentació ecològica

En les darreres dècades s’ha produït un increment important del consum d'aliments ecològics. Aquests aliments s'associen a una major cura del medi ambient i a una alimentació més saludable, tant pel canvi de dieta que els sol acompanyar com pel seu perfil nutricional. Però, quines evidències científiques existeixen sobre tot això? 

En aquesta taula es va debatre sobre l'alimentació ecològica, els avantatges ambientals, nutricionals i de salubritat que comporta, i la percepció que en tenen les persones consumidores. 

Van particippar en el debat la María Dolores RaigónNicolás OleaGuillermo Tamburini BeliveauLaura Sánchez i, com a moderadora, Marina Di Masso Tarditti.


09/06/2021

Biennal Ciutat i Ciència: Límits planetaris i alimentació

El 2009, l'Institut de Resiliència d'Estocolm (SRC) va desenvolupar el concepte de “límits planetaris”. Dins d’aquest concepte s’identifiquen set límits biofísics que, si els sobrepassem, poden posar en perill la vida en el nostre planeta. Un d’ells és el canvi climàtic, en el qual, la forma com produïm i consumim aliments juga un paper clau. Els sistemes alimentaris contribueixen a les emissions de gasos d’efecte hivernacle entre un 21% i un 37%. És necessari reduir aquesta contribució i, alhora, desenvolupar sistemes resilients capaços d'alimentar-nos de manera sostenible i saludable. 

En aquesta conferència es va parlar de la relació entre canvi climàtic i nutrició en el marc dels límits planetaris. Hi van participar Cristina Tirado i, com a moderadora, Marta G. Rivera Ferre.


08/06/2021

Biennal Ciutat i Ciència: Una actitud respectuosa ergo un Oceà sostenible

L'estudi de l'oceà és com un paradigma científic, ja que comprendre el seu funcionament requereix l'aportació de múltiples camps de coneixement, des de les ciències experimentals, de la vida i les humanitats, fins a les noves tecnologies. 

En aquesta Taula Rodona es parlará de com l'oceà tempera, produeix, recicla i emmagatzema. Com l'activitat de l'ésser humà modifica aquestes funcions? Quines poden ser les solucions als problemes actuals? Com podem trobar propostes per a un futur més respectuós i clamar el compromís dels diferents agents implicats? Totes aquestes preguntes i més les respondran en un debat en Josep Lluís PelegríIsabel CachoFederico Mayor ZaragozaLydia Chaparro i, com a moderador, Jaume Vilalta i Casas.


08/06/2021

Biennal Ciutat i Ciència - Virus: amics o enemics

El món dels virus, o virusfera com s’anomena en ciència, és un sistema altament complex que té unes implicacions radicals en l'equilibri de tots els ecosistemes del planeta. De fet, avui sabem que els virus es troben a l'origen de la vida, són clau en regular el clima planetari i en són, en gran manera, el motor de l'evolució. Alguns són necessaris per a la nostra vida. D'altres han enfonsat imperis.

En aquest debat hi intervindran Santiago ElenaSusanna ManrubiaEsteban Domingo i, com a moderaora, Núria Jar.


03/06/2021

GREC Activitats i cicles

En aquesta converça s'han presentat i explicat algunes de les activitats que es portaran a terme durant el Festival Grec de 2021. Pots descobrir totes les activitats i cicles a la página web: https://www.barcelona.cat/grec/es/actividades-del-espectador

No t'ho perdis i viu el Festival Grec de molt a prop!

 


03/06/2021

Diàlegs de Pedralbes 2021 - Què ens diuen les plantes sobre nosaltres? Intel·ligència Artificial

El diàleg del dijous 3 de juny Què ens diuen les plantes sobre nosaltres? Intel·ligència vegetal, va comptar amb la presència de Michael Marder, Catedràtic de Filosofia a Ikerbasque a la Universitat del País Basc, Vitòria-Gasteiz. 

Direcció científica a càrrec de Daniel Gamper i presentació a càrrec d’Antoni Bassas


Página < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... > >>
Desarrollo webTV: WEBfine Streaming Barcelona.com
Ahora en directo!
?EMISION_TITULO?
?EMISION_TITULO?